Žaižaruojanti liepsnelė užburia, ja sunku atsigėrėti, ji skleidžia ramybę, o nuo malkų, kuriomis kūrenami židiniai ir krosnelės, priklauso jų tarnavimo laikas bei vaizdas pro stiklą.Židinių krosnelessienelių neaušina vanduo, todėl ant jų dervos nesikondensuoja, tačiau, jei židinys su stiklo durelėmis, kūrenant nepakankamai išdžiovintomis malkomis, jos aprūksta. Tinkamos, kokybiškos malkos yra labai svarbus faktorius degimo procese. Naudojant malkas supančiai aplinkai darome mažiausią žalą. Malkos, lyginant su dujomis arba naftos produktais, turi ir daugiau privalumų. Rekomenduojama naudoti vietinę medieną, kertamą tuose miškuose, kurie nuolatos atsodinami.

Židiniams ir krosnelėms naudokite tik kokybiškas su nedideliu dervos kiekiu malkas tai – ąžuolo, beržo, uosio, skroblo, klevo, taip pat vaismedžių medieną: obels, kriaušės. Toks kuras tolygiai dega, jo anglys gerai rusena. Norint pasiekti maksimalų šildymo efektą, kūrenant malkas labai svarbu jas tinkamai paruošti ir išdžiovinti. Jeigu židinys atviras, taip pat reikalingos pakankamai sausos malkos, nes šlapios smarkiai rūksta ir dalis dūmų gali pakliūti į kambarį. Židiniams, krosnelėms rekomenduojamos didelio tankio malkos: ąžuolo, uosio, klevo, beržo. Eglinės ir pušinės malkos skleidžia malonų sakų aromatą, tačiau židiniams ir krosnelėms netinka spygliuočių malkos dėl jų išskiriamos smalos. Taip pat nerekomenduojama deginti židinyje medienos atliekų, kaip lentų liekanas, pjuvenas. Populiariausios ir tinkamos yra beržo malkos. Drebulė yra kaminų valytoja. Sukūrenkite pilną pakurą sausų drebulinių malkų ir saugiai bei patikimai išvalysite kaminą. Norint išvengti nelaimių bei pagerinti trauką, reikia nepamiršti bent kartą per sezoną išvalyti kaminą.

Dažniausiai pasitaikanti malkų yda yra puviniai. Beveik nebūna drebulinių malkų, kuriose nebūtų įpuvusių rąstelių. Tačiau gali labai skirtis puvinio kiekis. Jei minkštasis puvinys sudaro iki penktadalio malkinio rąstelio skersmens, jis nėra reikšmingas, nes tesudaro 5 proc. tūrio. Jei puvinys trečdalio skersmens – 12 proc., jei pusės – 25  proc.

Džiovintų malkų drėgnumo koeficientas neturėtų viršyti 20 proc., o tai atitinka maždaug 18-24 mėnesius džiovintos malkos, apsaugotos nuo lietaus ir ventiliuojamose patalpose. Tokios malkos gerai dega, todėl pasiekiamas puikus šiluminis efektas. Kūrenant sausomis malkomis neišsiskiria smala ir vandens garai, neužteršiamos degimo kameros ir dūmtraukiai. Malkos, išskirdamos vandenį, šnypščia, smilksta, liepsna gęsta, susidaro aitrūs dūmai. Jie, išskirdami suodžius, pamažu kaupiasi krosnies dūmtraukyje, gadina patalpos orą.

Kuo kūrenti krosneles bei židinius?
Žyma:    

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *